Praktijkcentrum het gemeentehuis

Osteopathie

Hoe werkt een osteopaat?

Osteopaten gaan ervan uit dat bewegingsverlies van o.a. botten, organen en delen van de schedel een aandeel kan hebben in het ontstaan van lichamelijke klachten. Bewegingsverlies kan ontstaan na o.a. een val, operatie, of infectie. De osteopaat kan met zijn handen de beweeglijkheid van de verschillende weefsels binnen het menselijk lichaam beoordelen en zonodig verbeteren. Door herstel van de oorspronkelijke beweeglijkheid probeert de osteopaat het zelfgenezend vermogen van het lichaam te stimuleren.

Het eerste consult?

Na het maken van de eerste afspraak, sturen wij u een intakeformulier. Tijdens het eerste consult loopt de osteopaat dit door u ingevulde formulier met u door. De osteopaat is geÔnteresseerd in alle facetten van uw klachten, uw algehele gezondheid, uw geboorte en zeker ook in alles wat in uw leven is voorgevallen wat zijn sporen in de weefsels kan hebben achtergelaten (operaties, ongelukken en bepaalde ziektes). Graag uw medicijnen, brillen, steunzolen en dergelijke meenemen.

Na het vraaggesprek vindt een algemeen onderzoek en een specifiek onderzoek plaats. Tijdens het specifiek osteopatisch onderzoek tast de osteopaat uw totale lichaam af naar bewegingsstoornissen welke een mogelijk aandeel hebben in uw klachten. Na afloop van het totale onderzoek zal de osteopaat uitleggen wat er aan de hand is en de eventuele behandeling starten. Met verschillende technieken tracht de osteopaat de verschillende gefixeerde structuren weer mobiel te maken en uw lichaam opnieuw in balans te brengen.

Wat vindt de medische wereld van osteopathie?

Steeds meer artsen en specialisten gaan verwijzen naar een osteopaat. De reden hiervoor is dat de osteopaat door een gedegen opleiding in staat is een goed onderzoek te verrichten en zich bezig houdt met bestrijden van de oorzaak van de klacht. De osteopaat eist een directe reactie van het lichaam na een behandeling. Wanneer het lichaam na een drietal behandelingen niet heeft gereageerd zal de osteopaat in vele gevallen de behandeling staken.

Veiligheid voorop?

Osteopaten leren in hun opleiding afwijkingen en ziekten te herkennen. Indien nodig zal u worden terugverwezen naar de behandeld arts. Het is voor de osteopaat belangrijk te kunnen beschikken over essentiŽle medische informatie. De belangen van u als patiŽnt worden behartigd door het Nederlands Register voor Osteopathie, welke haar leden nauwlettend in het oog houdt. Klachten over de behandeling binnen onze praktijk kunnen bij een landelijke klachtencommissie worden ingediend. De praktijk is aangesloten bij de NRO klachtenregeling en de geschillencommissie osteopathie. Het heeft natuurlijk de voorkeur dat u een eventueel conflict allereerst met ons bespreekt.

Wat zijn de kosten en de vergoedingen?

Een behandeling vindt plaats op afspraak en duurt 50 minuten. De kosten per consult zijn Ä 90,- bij directe betaling, het liefst per pin, anders berekenen wij Ä 95,-. De rekening krijgt u bij directe betaling gelijk mee. Controleer of uw ziektekostenverzekeraar osteopathie vergoedt. Een verwijzing van een arts is niet noodzakelijk. Het maken van afspraken, deze wijzigen of annuleren kan uitsluitend per telefoon en niet per mail. Via de volgende link kunt u zien hoe de vergoedingen per zorgverzekeraar zijn:https://www.independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/osteopathie.aspx

Kees Koole, Marleen Meerman, Githa van 't Westeinde en Karen Buysse

Osteopaten D.O.-MRO
lid NVO/NRO
Noordweg 495
4333 KE Middelburg
Tel: 0118 633873
www.osteopathie.nl

www.marleenmeerman.nl

www.osteopathievantwesteinde.nl

www.buysseosteopathie.nl